Oktober
Leonard Nolens ontvangt vijfjaarlijkse prijs voor poëzie
De Vlaamse dichter Leonard Nolens heeft vandaag in Gent de vijfjaarlijkse Prijs voor Poëzie van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) in ontvangst genomen. Dat gebeurde voor zijn bundel 'Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen' uit 2011.
De bekendmaking dateert al van een maand geleden maar de overhandiging van de prijs, die 6.250 euro waard is, gebeurde tijdens de Openbare Vergadering van de KANTL in het Academiegebouw in Gent.
Voor de jury, voorgezeten door Gwy Mandelinck, is de titelreeks uit "Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen" van een verontrustend hoog niveau. "Nolens hanteert een kordate stijl, hij stapelt de imperatieven op, laat zijn lyriek drijven op talrijke herhalingen. Dat is de stijl waarin hij zingt. Zijn zangerigheid is uniek", luidt het.
In zijn dankwoord las Nolens verschillende passages voor uit zijn bundel.
De 68-jarige Nolens is de derde laureaat van de Vijfjaarlijkse prijs van de KANTL voor Poëzie. Eerdere laureaten zijn Gerrit Kouwenaar (2005) en Leo Vroman (2010).
Jozef Vercoullieprijs
Tijdens de Openbare Vergadering werd ook de Jozef Vercoullieprijs voor Literatuur uitgereikt aan de Nederlandse Elisabeth de Bruijn voor haar proefschrift "Verhalende verzamelingen. Flos unde Blankeflos en de overlevering van de Middelnederduitse narratieve literatuur" uit 2013.Met de Jozef Vercoullieprijs bekroont de KANTL om de vier jaar een proefschrift, afwisselend op het op het gebied van de Nederlandse taalkunde en de Nederlandse literatuurstudie, dat verdedigd werd aan een Belgische universiteit, in deze de Universiteit Antwerpen.
"Het werk van Elisabeth de Bruijn is een bijzonder fraai verzorgde en grondige studie, die uitmunt door een grote helderheid", zo klinkt het in het juryverslag. "Het is zeer gedetailleerd maar gaat tegelijk de grote lijnen of vragen niet uit de weg."
De prijs bedraagt 1.250 euro.
Bron
redactie van Hln.be, rvh. (2015) Leonard Nolens ontvangt vijfjaarlijkse prijs voor poëzie. geraadpleegd op (30/10/2015) via (www.hln.be) verschenen op 28/10/2015
Samenvatting artikel
Leonard Nolens heeft de vijfjaarlijkse prijs voor Poëzie gewonnen. Hij heeft zijn prijs te danken aan "Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen". Nolens hanteert een kordate stijl, hij stapelt de imperatieven op, laat zijn lyriek drijven op talrijke herhalingen. Het artikel spreekt ook nog over de 4-jarige Jozef Vercoullieprijs voor Literatuur gesproken die gewonnen werd door Elizabeth De Bruijn.Verwerking Artikel
klik op afbeelding om te vergroten |
November
Jeroen Brouwers wint ECI Literatuurprijs voor 'Het hout'
Jeroen Brouwers wint de ECI Literatuurprijs 2015 voor zijn boek 'Het hout'. Eerder, in 2001, won hij de gelijkaardige prijs voor 'Geheime kamers'.
Jeroen Brouwers in zijn huis in Zutendaal. © VPRO Radio |
De ECI Literatuurprijs is gewonnen door Jeroen Brouwers (75) voor zijn roman 'Het hout'. Dat maakte juryvoorzitter Andrée van Es bekend op het Crossing Border Festival in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. De bekendmaking werd uitgezonden in het tv-nieuwsprogramma Nieuwsuur. De auteur zelf kon vanwege gezondheidsproblemen niet bij de bekendmaking aanwezig zijn, en zijn redacteur, Anita Roeland, nam de prijs namens hem in ontvangst.
Er was wel een tv-ploeg naar het Limburgse Zutendaal afgereisd, van waar de schrijver kon reageren.
Aan de prijs is een cheque voor 50.000 euro verbonden.
Brouwers had de prijs, die toen nog de AKO Literatuurprijs heette, in 2001 al een gewonnen voor 'Geheime kamers'.
Misbruik
De andere genomineerden waren volgens de Volkskrant wel present in Den Haag: Stephan Enter (Compassie), Mark Schaevers (Orgelman, de biografie van de schilder Felix Nussbaum), debutante Inge Schilperoord (Muidhond), P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer) en Annelies Verbeke (Dertig dagen).
'Het hout' gaat, in de woorden van juryvoorzitter Andrée van Es, "over onderdrukking en seksueel misbruik op een katholiek jongensinternaat". De jury koos volgens haar voor "meesterschap, stilistische brille, voor beklemming en verlossing".
Met 'Het hout', een zeldzaam donkere en haast claustrofobische roman, richt Brouwers zijn pijlen op de pedofiele praktijken in de katholieke kerk, het rigoureuze denken van de geestelijken, de benauwdheid van hun zelfgekozen ideologische gevangenschap, en de manier waarop zij jongeren geestelijk én fysiek kapotmaken. De briljante essayist Brouwers doet dit via een verhaal in ik-vorm waarin het hoofdpersonage, de 26-jarige Eldert Haman alias broeder Bonaventura, schippert tussen het celibaat en de seksualiteit, en tussen medeleven met de fysiek en seksueel mishandelde jongeren op het internaat en zijn passieve lafheid om voor de goede zaak op te komen.
In een recent interview sprak Brouwers de hoop uit dat deze roman een verfilming krijgt - wat een primeur zou zijn voor hem. Hij weet zelfs wie het boek moet verfilmen:Stijn Coninx.
Vorig jaar won Stefan Hertmans de ECI Literatuurprijs met zijn boek 'Oorlog en terpentijn'.
Bron
redactie van Knack.be (2015) Jeroen Brouwers wint ECI Literatuurprijs voor 'Het hout'. geraadpleegd op (28/11/2015) via (www.Knack.be) verschenen op 19/11/2015
Samenvatting artikel
Jeroen Brouwers heeft de ECI literatuurprijs gewonnen met zijn boek 'Hout'. Het gaat over het seksueel misbruik door de kerk wat de laatste jaren erg actueel is geworden. Het verhaal speel zich af in een katholiek jongensinternaat. Brouwers hoopt op een verfilming van zijn boek maar mag ondertussen ook al gelukkig zijn met de prijs van €50.000 die verbonden was aan de literatuurprijs.De jury koos dit boek voor "zijn meesterschap, stilistische brille, voor beklemming en verlossing".
Het is al de 2e keer dat Jeroen deze prijs in ontvangst mag nemen.
Verwerking (een voorspelling)
In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats.Broeder Bonaventura is er getuige van en zwijgt zoals iedereen. Maakt dit hem medeplichtig?
'Het hout' geeft een indringend beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.(achterflap van het boek "het hout")
Mijn verwachtingen: als ik zo de achterflap eens vlug bekijk heb ik al snel door dat het boek niet in mijn genres ligt. Het lijkt me wel een 'zwaar' en ook controversieel boek aangezien seksueel misbruik in de kerk soms nog tot de taboe hoort. Het boek zal zeker geweldig in elkaar zitten aangezien het al zo een bekroond werk is.
"De pij irriteert mijn huid. Het lompengewaad van Franciscus van Asisi die met wolven sprak. Kloosterlingen die in de orde zijn getreden dragen zijn habijt dat de vorm van een kruis heeft".(eerste zin uit het boek "het hout" gevonden op www.scholieren.com.)
Mijn verwachting na de eerste zin: Zoals verwacht -ik las eerst de flaptekst voor ik zocht naar de eerste zin- zal het boek geen eenvoudig boek zijn om te lezen. Het bevat veel "archaïsche" woorden en zit qua structuur ook eerder ingewikkeld bij elkaar. Ik lees het liefst als ik niet teveel moet nadenken bij een verhaal. Bij dit verhaal zou je al een woordenboek nodig hebben denk ik.
December
Suske en Wiske vieren 70ste verjaardag in Antwerpen en Kalmthout
De nog steeds erg populaire stripfiguurtjes Suske en Wiske hebben zaterdag hun 70ste verjaardag gevierd. Op 19 december 1945 verscheen in De Nieuwe Standaard de allereerste strip met het duo in de hoofdrol: "Het eiland Amoras". Ter ere van dat jubileum werd de familie van bedenker Willy Vandersteen zaterdag ontvangen op het Antwerpse stadhuis en stonden er tal van activiteiten op het programma in het Suske en Wiske Kindermuseum in Kalmthout.
Ondanks hun gezegende leeftijd zijn Suske en Wiske en hun vrienden Lambik, Sidonia, Jerom en co nog erg actief. De afgelopen 70 jaren werden ze al meermaals aangepast om eigentijds te blijven en er werden ook al verschillende spin-offs uitgebracht, waarvan vooral de op volwassenen gerichte "Amoras"-reeks het goed deed. "Amoras 5: Wiske" won onlangs nog de Willy Vandersteenprijs voor het beste Nederlandstalige stripalbum van het voorbije jaar.
In de oude villa van Willy Vandersteen in Kalmthout waren er zaterdag dan weer de hele dag feestelijkheden voor een jonger publiek. Er was onder meer een schaatsbaan en een spring-iglo en bezoekers konden rondleidingen volgen en werden getrakteerd op een hapje en een drankje.
SOS Kinderdorpen
Aangezien bedenker Willy Vandersteen opgroeide in de Antwerpse Seefhoek, kon een receptie op het Schoon Verdiep van het Antwerpse stadhuis zaterdag niet ontbreken. De striphelden brachten voor de gelegenheid ook een cheque van 46.128 euro mee voor SOS Kinderdorpen, een bedrag dat werd verzameld met de verkoop van zes Suske en Wiske-uitgaves via Het Laatste Nieuws. De verhalen voor die albums werden neergepend door BV's als Alex Agnew en Pieter Aspe, terwijl de tekeningen van de hand van onder meer Charel Cambré en Kim Duchateau zijn.In de oude villa van Willy Vandersteen in Kalmthout waren er zaterdag dan weer de hele dag feestelijkheden voor een jonger publiek. Er was onder meer een schaatsbaan en een spring-iglo en bezoekers konden rondleidingen volgen en werden getrakteerd op een hapje en een drankje.
Bron
redactie van hln. Suske en wiske vieren 70ste verjaardag in Antwerpen en Kalmthout, geraadpleegd via (www.hln.be) geraadpleegd op (28/12/2015) verschenen op 19/12/2015.
Samenvatting artikel
Ook al zijn Suske en Wiske oud, ze blijven populair en eigentijds. Er was een hele dag aan evenementen om de verjaardag van de 2 te vieren.
Verwerking vergelijking 1e strip en de nieuwe versie
Zowat alles is verschillend aan de nieuwe strip. Zo is er duidelijk bloed aanwezig (wat nooit voorkwam in de oude Suskes en Wiskes) en zo heeft Wiske ook meer vrouwelijke vormen gekregen en is ze wat "schaarser" gekleed. Suske heeft er ook een getrainde borst bijgekregen.
Er zijn nog steeds klassieke strips beschikbaar. Waarin Suske en Wiske in de problemen komen en het ook weer oplossen. De nieuwe zijn bedoeld om het voorspelbare weg te nemen en jongeren aan te spreken. En dat heeft zijn effect niet gemist blijkbaar.
Januari
'Mein Kampf': een gevaar voor de volksgezondheid?
-
In Duitsland ligt voor het eerst sinds de oorlog Adolf Hitlers 'Mein Kampf' weer in de boekhandel
De heruitgave van Mein Kampf, 70 jaar na Hitlers dood, zorgt voor grote beroering in Duitsland en daarbuiten. En toch, echt gevaarlijke lectuur vinden de meeste historici het boek niet. 'Er valt niets in te vinden dat in hedendaagse termen over de wereld spreekt.'
Op 31 december 2015, 70 jaar na de dood van Adolf Hitler, vervielen de auteursrechten op diens boek Mein Kampf. Tot dan toe kon de Duitse deelstaat Beieren, alleenhouder van de rechten, elke heruitgave, en daarmee elk politiek of commercieel misbruik, verhinderen.
Om de samenleving voor abusieve lezingen te behoeden nu Hitlers werkstuk alsnog in het openbaar domein komt, gelastten de Duitse autoriteiten het Münchense Institut für Zeitgeschichte (IfZ) met een wetenschappelijk becommentarieerde editie.
Om de samenleving voor abusieve lezingen te behoeden nu Hitlers werkstuk alsnog in het openbaar domein komt, gelastten de Duitse autoriteiten het Münchense Institut für Zeitgeschichte (IfZ) met een wetenschappelijk becommentarieerde editie.
Bron
redactie van demorgen.be (2016) ''Mein kampf'' gevaar voor de gezondheid? (26/1/2016) via (www.demorgen.be) verschenen op 06/01/2016
Samenvatting artikel
70 Jaar na de dood van A. Hitler wordt zijn propagandaboek Mein kampf heruitgegeven en dat kan op veel commotie rekenen. Omdat het boek in deze maatschappij weer zou kunnen aanzetten tot haat.
Verwerking (een mening geven over de heruitgave)
We hebben thuis zelf een exemplaar liggen van Mein Kampf, de illegale vertaalde versie weliswaar. Mijn overgrootvader nam dit boek mee na dat hij zelf naar een Duits werkkamp werd gebracht op 20 oktober 1940. Ik vind het goed dat dit boek heruitgegeven wordt in de staat zoals het heruitgegeven wordt. Met ernaast notities van psychologen en andere mensen dat duidelijk maken waar het mis ging in zijn gedachtegang en dat je vandaag niet meer zo mag denken. In Europa, het grootste deel dan toch, geldt persvrijheid. Dus dat moet gerespecteerd worden. Zelf al wil men het grootste propagandaboek dat mee verantwoordelijk was voor Wereldoorlog Twee heruitgeven. Iedereen wist al van het bestaan af en nu kan iedereen erachter komen wat er echt in stond.
Februari
Griet Op de Beeck staat twee keer in 'Bestseller 60'
Schrijfster Griet Op de Beeck staat deze week te pronken op plaats 6 en 25 in de Bestseller 60-lijst. De Bestseller 60 is een intiatief van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, die wekelijks een lijst uitbrengt met de best verkochte boeken in Nederland.
Op de Beeck staat met haar nieuwe boek 'Gij nu' op de zesde plaats, en haar tweede boek uit 2014 'Kom hier dat ik u kus' blijft hangen op 25. Vorige week stond ze ook in de top tien van de lijst boven de succesvolle debutante Lize Spit en haar populaire 'Het smelt'.
In 2015 was de Belgische schrijfster de best verkochte Nederlandstalige romanschrijver in Nederland. Ze verkocht toen 350.000 exemplaren van haar eerste twee romans: 'Vele hemels boven de zevende' en 'Kom hier dat ik u kus'. Dat laatste wordt dit najaar verfilmd. Het nieuwe boek 'Gij nu' bundelt vijftien verhalen van verschillende personages die geen noodzakelijk verband hebben met elkaar.
In 2015 was de Belgische schrijfster de best verkochte Nederlandstalige romanschrijver in Nederland. Ze verkocht toen 350.000 exemplaren van haar eerste twee romans: 'Vele hemels boven de zevende' en 'Kom hier dat ik u kus'. Dat laatste wordt dit najaar verfilmd. Het nieuwe boek 'Gij nu' bundelt vijftien verhalen van verschillende personages die geen noodzakelijk verband hebben met elkaar.
Bron
redactie van demorgen.be (2016) Griet Op de Beeck staat twee keer in bestseller 60 (28/2/2016) via (www.demorgen.be) verschenen op 26/02/2016Samenvatting artikel
Griet Op de Beeck is een succesfol schrijfster met 2 markeringen in de top 60 van bestsellers in België en Nederland. Met "Gij nu" "Kom hier dat ik u kus" heeft ze een doorbraak te pakken.Verwerking(bibliografie van Griet Op de Beeck)
Vele hemels boven de zevende, een roman over vijf mensen, met mekaar verwant, die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven. Het boek werd uitstekend onthaald, met onder meer een vijf sterrenrecensie in De Volkskrant, lyrische reacties van mensen als Peter Verhelst, Jan Leyers en Tom Lanoye en nominaties voor De AKO literatuurprijs, de Academia literatuurprijs en De Bronzen Uil. Het boek won de Bronzen Uil Publieksprijs. Jan Matthys maakt er ook een film van, waarvoor Griet Op de Beeck zelf het scenario schrijft, Caviar produceert. Drie jaar later is de roman aan zijn 39ste druk toe, goed voor bijna 150.000 verkochte exemplaren.
Vele hemels boven de zevende
Griet op de Beeck
2013
271
Kom hier dat ik u kus, verscheen eind september 2014, een roman over beschadigde mensen, en hoe zij ongewild ook andere beschadigen, in de eerste plaats hun eigen kinderen. Je volgt Mona als kind, als vierentwintigjarige en als vijfendertigjarige. Ook dit boek kreeg veel bijval. Het werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot boek van de maand, belandde op de shortlist van NS publieksprijs en won de Hebban Award voor literatuur. Een goed jaar later zijn er meer dan 220.000 verkocht, goed voor 24 drukken. Dit boek wordt verfilmd door Niels Van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker, het Nederlandse Bastide Films produceert.
Kom hier dat ik u kus
Griet op de Beeck
Prometheus 2014
382
Gij Nu, geen roman, maar ook geen lukraak bij mekaar geschreven verhalen, het is toch een boek dat je bij het begin moet beginnen lezen om te eindigen bij het eind, over vijftien mensen op een kantelpunt in hun leven. En hoe verschillend ook de personages en hun context, allemaal moeten ze een vergelijkbare keuze maken. In datzelfde jaar schrijft Griet Op de Beeck ook een toneeltekst voor Alexandra Broeder (Het Nationale Toneel in Amsterdam) en voor een project rond Die Sieben Tödsünden, een opera van Weill en Brecht voor het Delft Chamber Music Festival. Daarnaast werkt ze aan haar vierde boek.
Gij nu
Griet op de Beeck
Prometheus 2016
382
conclusie Griet op den beeck houdt ervan om te spelen met verschillende visies op hetzelfde, hetzij meerdere verwante personen in één boek brengen, hetzij door een meisje verschillende levensfasen te laten meemaken en vertellen. Haar schrijfstijl is zoals je hoort in Vlaanderen met veel "Ge" in de schrijftaal gebruikt. Ikzelf heb enkel Vele hemels boven de zevende gelezen en ik vond het ingewikkeld maar goed.
Maart
Maart
Vijf Vlaamse auteurs op longlist Fintro Literatuurprijs
Er prijken vijf Vlaamse auteurs op de twintigkoppige longlist van de Fintro Literatuurprijs, de opvolger van de Gouden Boekenuil, die zowel fictie als non-fictie in aanmerking neemt.
Het gaat om Saskia De Coster (met Wat alleen wij horen), Chris De Stoop (Dit is mijn Hof), Yves Petry (Liefde bij wijze van spreken), Annelies Verbeke (Dertig dagen) en Peter Verhelst (De kunst van het crashen).
Dertien romans, een kortverhalenbundel en zes literaire non-fictiewerken kleuren de lijst, waarop zeven vrouwelijke auteurs.
Tot de voornaamste kanshebbers behoren - net als bij de Libris - Connie Palmen (Jij zegt het), P.F. Thomèse (De onderwaterzwemmer) en Joke van Leeuwen (De onervarenen). Ook Stephan Enter (Compassie) en Jan Brokken (De Kozakkentuin), net als de veelgeprezen romans van Jamal Ouariachi (Een honger) en Hagar Peeters (Malva) sieren de lijst.
Verder zijn er ook twee biografiëen present: de Van Oorschotbiografie van Arjen Fortuin en het tweede deel van de WF Hermansbiografie van Willem Otterspeer. Inge Schilperoord is de enige debutante, Maartje Wortel is met Er moet iets gebeuren de enige verhalenbundel.
De shortlist wordt onthuld op 6 april, op 5 juni weten we wie in NT Gent wie Mark Schaevers (Orgelman) opvolgt op de erelijst. De vakjury wordt dit jaar voorgezeten door Kathleen Cools, de publieksjury door Adil El Arbi.
Dertien romans, een kortverhalenbundel en zes literaire non-fictiewerken kleuren de lijst, waarop zeven vrouwelijke auteurs.
Tot de voornaamste kanshebbers behoren - net als bij de Libris - Connie Palmen (Jij zegt het), P.F. Thomèse (De onderwaterzwemmer) en Joke van Leeuwen (De onervarenen). Ook Stephan Enter (Compassie) en Jan Brokken (De Kozakkentuin), net als de veelgeprezen romans van Jamal Ouariachi (Een honger) en Hagar Peeters (Malva) sieren de lijst.
Verder zijn er ook twee biografiëen present: de Van Oorschotbiografie van Arjen Fortuin en het tweede deel van de WF Hermansbiografie van Willem Otterspeer. Inge Schilperoord is de enige debutante, Maartje Wortel is met Er moet iets gebeuren de enige verhalenbundel.
De shortlist wordt onthuld op 6 april, op 5 juni weten we wie in NT Gent wie Mark Schaevers (Orgelman) opvolgt op de erelijst. De vakjury wordt dit jaar voorgezeten door Kathleen Cools, de publieksjury door Adil El Arbi.
Bron
redactie van demorgen.be (2016) vijf vlaamse auteurs op longlist Fintro literatuurprijs (19/03/2016) via (www.demorgen.be) verschenen op 10/03/2016
Samenvatting artikel
Er staan 5 Belgische auteurs genomineerd voor de Fintro literatuurprijs. Er zijn ook 7vrouwen genomineerd en er is slechts 1debutante op de lijst.
Verwerking (lijst met alle winnaars opgezocht)
- 1995:
- Fictie: Adriaan van Dis - Indische duinen
- Kinder- en jeugdboeken: Anne Provoost - Vallen
- Non-Fictie: Jeroen Brouwers - Vlaamse Leeuwen
- 1996
- Fictie: Guido van Heulendonk - Paarden Zijn Ook Varkens
- Kinder- en jeugdboeken: Anton Quintana - Het Boek van Bod Pa
- Non-Fictie: Joris van Parys - Frans Masereel, een biografie
- 1997
- Fictie: A.F.Th. van der Heijden - Het Hof van Barmhartigheid & Onder het Plaveisel het Moeras
- Kinder- en jeugdboeken: Joke van Leeuwen - Iep!
- Non-Fictie: Elsbeth Etty - Liefde is Heel het leven
- 1998
- Fictie: Marcel Möring - In Babylon
- Kinder- en jeugdboeken: Peter van Gestel - Mariken
- Non-Fictie: Leonard Blussé - Bitters Bruid
- 1999
- Fictie: Geerten Meijsing - Tussen Mes en Keel
- Kinder- en jeugdboeken: Rita Verschuur - Jubeltenen
- Non-Fictie: Gerrit Komrij - In Liefde Bloeyende
- 2000
- Literatuurprijs: Peter Verhelst - Tongkat
- Jeugdliteratuurprijs: Toon Tellegen - De Genezing van de Krekel
- Publieksprijs: Tom Lanoye - Zwarte Tranen
- 2001
- Literatuurprijs: Jeroen Brouwers - Geheime kamers
- Jeugdliteratuurprijs: Bart Moeyaert, Gerda Dendooven en Filip Bral - Luna van de boom
- Publieksprijs: Jeroen Brouwers - Geheime kamers
- 2002
- Literatuurprijs: Arnon Grunberg - De Mensheid Zij Geprezen
- Jeugdliteratuurprijs: Bas Haring - Kaas & de evolutietheorie
- Publieksprijs: Peter Verhelst - Memoires van een Luipaard
- 2003
- Literatuurprijs: Tom Lanoye - Boze Tongen
- Jeugdliteratuurprijs: Floortje Zwigtman - Wolfsroedel
- Publieksprijs: Tom Lanoye - Boze Tongen
- 2004
- Literatuurprijs: Hafid Bouazza - Paravion
- Jeugdliteratuurprijs: Martha Heesen - Toen Faas niet thuiskwam
- Publieksprijs: Chris De Stoop - Zij kwamen uit het Oosten
- 2005
- Literatuurprijs: Frank Westerman - El Negro en ik
- Jeugdliteratuurprijs: Guus Kuijer - Het boek van alle dingen
- Publieksprijs: Patricia De Martelaere - Het onverwachte antwoord
- 2006
- Literatuurprijs: Henk van Woerden - Ultramarijn
- Jeugdliteratuurprijs: Floortje Zwigtman - Schijnbewegingen
- Publieksprijs: Stefan Brijs - De engelenmaker
- 2007
- Literatuurprijs: Arnon Grunberg - Tirza
- Jeugdliteratuurprijs: Marjolijn Hof - Een kleine kans
- Publieksprijs: Dimitri Verhulst - De helaasheid der dingen
- 2008
- Literatuurprijs: Marc Reugebrink - Het Grote Uitstel
- Jeugdliteratuurprijs: Sabien Clement, Mieke Versyp en Pieter Gaudesaboos - Linus
- Publieksprijs: Jeroen Brouwers - Datumloze dagen
- 2009
- Literatuurprijs: Robert Vuijsje - Alleen maar nette mensen
- Jeugdliteratuurprijs: Peter Verhelst - Het geheim van de keel van de nachtegaal (ill. Carll Cneut)
- Publieksprijs: Pia de Jong - Lange dagen
- Jeugdpublieksprijs: Els Beerten- Allemaal willen we de hemel
- 2010
- Literatuurprijs: Cees Nooteboom - 's Nachts komen de vossen
- Jeugdliteratuurprijs: Ditte Merle - Wild Verliefd
- Publieksprijs: Tom Lanoye - Sprakeloos
- Jeugdpublieksprijs: Marita de Sterck- De hondeneters
- 2011
- Geen prijsuitreiking.
- 2012
- Gouden Boekenuil: David Pefko - Het voorseizoen
- Prijs van de Lezersjury: Stephan Enter - Grip
- 2013
- Gouden Boekenuil: Oek de Jong - Pier en oceaan
- Prijs van de Lezersjury: Tommy Wieringa - Dit zijn de namen
- 2014
- Gouden Boekenuil: Joost de Vries - De republiek
- Prijs van de Lezersjury: Stefan Hertmans - Oorlog en terpentijn
- 2015
- Gouden Boekenuil: Mark Schaevers - Orgelman
- Prijs van de Lezersjury: Niña Weijers - De consequenties
April
Nobelprijswinnaar Günter Grass overleden
Stoorzender Günter Grass (1927-2015) functioneert niet meer – op 87 jarige leeftijd is de Nobelprijswinnaar 1999 overleden. Want als stoorzender definieerde hij zichzelf, ook in het gesprek dat Martin Coenen voor Humo met hem had in 2002.
Het was niet anders die keer dat ik hem zelf ontmoette, zes jaar eerder. Hij moest nog zeventig worden toen, en het viel me op, terwijl we door downtown Brussel slenterden, dat hij al krommer door het leven liep dan ik me had voorgesteld. Maar geestelijk was hij nog bijzonder kwiek. Hij stelde me op dat punt gerust:
De stoorzender werkte die keer op volle kracht toen we het hadden over de wereld na 1989, het jaar waarin het kapitalisme voor goed gewonnen leek te hebben, en zonder alternatief de wereld ging domineren. Grass stoorde zich aan het utopieverbod dat hij meende waar te nemen: 'Je mag niet voorbij het kapitalisme denken.' Hij bleef dat wel doen – een dozijn jaren voor de financieel-economische crisis het algemene enthousiasme voor het kapitalisme deed bekoelen. 'Sinds het communisme in elkaar geklapt is, is het westers kapitalisme vereenzaamd, en heeft het de controle over zichzelf verloren. Merkwaardig genoeg begint het dezelfde fouten te maken als de vijand van weleer, de communisten: ze beginnen hun eigen propaganda te geloven. Men spreekt van een markt waar er überhaupt geen markt is, men spreekt van concurrentie waar ze door megabedrijven platgeslagen is.'
Bron
redactie van Humo, Mc en Ms (2016) Nobelprijswinnaar Günter Grass overleden (24/04/2016) via (www.humo.be) verschenen op 13/04/2016Verwerking (laatste gedicht)
Wat gezegd moet worden
Waarom zwijg, verzwijg ik te lang,
wat voor de hand ligt en in simulaties
geoefend werd, waarbij wij als overlevende
ten slotte op zijn best voetnoten zijn.
wat voor de hand ligt en in simulaties
geoefend werd, waarbij wij als overlevende
ten slotte op zijn best voetnoten zijn.
Het is het vermeende recht op de eerste aanval,
dat het door een schreeuwlelijk onderworpen
en tot georganiseerde jubel aangestichte
Iraanse volk zou kunnen wegvagen,
omdat in diens machtsbereik de bouw
van een atoombom vermoed wordt.
dat het door een schreeuwlelijk onderworpen
en tot georganiseerde jubel aangestichte
Iraanse volk zou kunnen wegvagen,
omdat in diens machtsbereik de bouw
van een atoombom vermoed wordt.
Maar waarom sta ik mijzelf niet toe
dat andere land bij naam te noemen,
waar al sinds jaren - hoewel geheimgehouden -
een groeiend nucleair arsenaal beschikbaar is,
maar uit de hand loopt omdat het voor
geen enkele controle toegankelijk is?
dat andere land bij naam te noemen,
waar al sinds jaren - hoewel geheimgehouden -
een groeiend nucleair arsenaal beschikbaar is,
maar uit de hand loopt omdat het voor
geen enkele controle toegankelijk is?
Het algemeen verzwijgen van deze feiten, waaraan
zich mijn zwijgen ondergeschikt gemaakt heeft,
ervaar ik als belastende leugen
en dwang die straf in het vooruitzicht stelt
zodra ze genegeerd wordt;
het verwijt "antisemitisme" ligt voor de hand.
zich mijn zwijgen ondergeschikt gemaakt heeft,
ervaar ik als belastende leugen
en dwang die straf in het vooruitzicht stelt
zodra ze genegeerd wordt;
het verwijt "antisemitisme" ligt voor de hand.
Maar nu, omdat men vanuit mijn land,
dat door oereigen misdaden,
die huns gelijke niet kennen, keer op keer
wordt ingehaald en ter verantwoording geroepen,
wederom en op puur zakelijke gronden, zij het ook
met veel poeha tot restitutie bestempeld,
nòg een duikboot aan Israël
wil leveren, welks specialiteit
het is allesvernietigende kernkoppen
daarheen te kunnen sturen, waar het bestaan
van een enkele atoombom niet bewezen is,
maar waarvoor de angst als bewijskracht moet dienen,
zeg ik, wat gezegd moet worden.
dat door oereigen misdaden,
die huns gelijke niet kennen, keer op keer
wordt ingehaald en ter verantwoording geroepen,
wederom en op puur zakelijke gronden, zij het ook
met veel poeha tot restitutie bestempeld,
nòg een duikboot aan Israël
wil leveren, welks specialiteit
het is allesvernietigende kernkoppen
daarheen te kunnen sturen, waar het bestaan
van een enkele atoombom niet bewezen is,
maar waarvoor de angst als bewijskracht moet dienen,
zeg ik, wat gezegd moet worden.
Maar waarom heb ik tot nu toe gezwegen?
Omdat ik van mening was dat mijn afkomst,
waaraan nooit te verontschuldigen blaam kleeft,
het mij verbood, het land Israël, waarmee ik verbonden
ben en wil blijven, als uitgesproken waarheid
van dit feit te betichten.
Omdat ik van mening was dat mijn afkomst,
waaraan nooit te verontschuldigen blaam kleeft,
het mij verbood, het land Israël, waarmee ik verbonden
ben en wil blijven, als uitgesproken waarheid
van dit feit te betichten.
Waarom zeg ik nu pas,
oud geworden en met laatste inkt:
De atoommacht Israël is een gevaar
voor de toch al wankele wereldvrede?
Omdat gezegd moet worden,
waarvoor het morgen al te laat zou kunnen zijn;
ook omdat wij - als Duitsers al genoeg belast -
toeleveranciers zouden kunnen worden van een misdaad,
die voorzien kan worden, zodat onze medeplichtigheid
door geen van de gebruikelijke uitvluchten
te verontschuldigen zou zijn.
oud geworden en met laatste inkt:
De atoommacht Israël is een gevaar
voor de toch al wankele wereldvrede?
Omdat gezegd moet worden,
waarvoor het morgen al te laat zou kunnen zijn;
ook omdat wij - als Duitsers al genoeg belast -
toeleveranciers zouden kunnen worden van een misdaad,
die voorzien kan worden, zodat onze medeplichtigheid
door geen van de gebruikelijke uitvluchten
te verontschuldigen zou zijn.
En toegegeven: ik zwijg niet meer,
omdat ik de hypocrisie van het westen
zat ben; het is bovendien te hopen,
dat velen zich van het zwijgen bevrijden,
de veroorzakers van het herkenbare gevaar
oproepen om af te zien van geweld en
tevens eisen,
dat een ongehinderde en permanente controle
van het Israëlische nucleaire arsenaal
en van de Iraanse atoominrichtingen
door een internationale instantie
wordt toegestaan door de regeringen van beide landen.
omdat ik de hypocrisie van het westen
zat ben; het is bovendien te hopen,
dat velen zich van het zwijgen bevrijden,
de veroorzakers van het herkenbare gevaar
oproepen om af te zien van geweld en
tevens eisen,
dat een ongehinderde en permanente controle
van het Israëlische nucleaire arsenaal
en van de Iraanse atoominrichtingen
door een internationale instantie
wordt toegestaan door de regeringen van beide landen.
Alleen zo kunnen Israëlieten en Palestijnen,
ja, alle mensen die in deze
door waanzin geregeerde regio
dicht bijeen in vijandschap leven,
en uiteindelijk ook wijzelf worden geholpen.
© Günter Grass in de Süddeutsche Zeitung van 4 april 2012
(vertaling: Tom Ordelman, 7 april 2012)
ja, alle mensen die in deze
door waanzin geregeerde regio
dicht bijeen in vijandschap leven,
en uiteindelijk ook wijzelf worden geholpen.
© Günter Grass in de Süddeutsche Zeitung van 4 april 2012
(vertaling: Tom Ordelman, 7 april 2012)
Als een oud SSer zulke kritiek geven op Israel is enorm hard gewaagd, daarom heeft het ook op dergelijke haat en afkeer kunnen rekenen. Zijn verleden bij de Nazi's heeft zijn leven duidelijk hard getekend. het gedicht heeft geen duidelijk vast rijmschema en is 69 regels lang. Ik zou het niet zien als poëzie maar eerder als een verantwoorde manier om de haat tegenover een natie te kunnen publiceren.
Mei
Libris Literatuurprijs voor 'Jij zegt het' van Connie Palmen
Is Connie Palmen op weg naar een dubbelslag? Met Jij zegt hetstak ze vanavond alvast de Libris Literatuurprijs op zak. Volgende maand kan ze ook nog de Fintro Literatuurprijs op haar conto schrijven.
Grote namen aan het feest, het is vaste prik bij de Libris Literatuurprijs. En ook dit keer werd niet van de traditie afgeweken. Nadat Adriaan van Dis in 2015 het ereschavot mocht beklimmen, was het gisterenavond de beurt aan Connie Palmen.
Uit handen van Nederlands Onderwijs- en Cultuurminister Jet Bussemaker (PvdA) ontving ze in het Amsterdamse Amstel Hotel de begeerde Libris-cheque van 50.000 euro en een bronzen legpenning, terwijl de zenuwen haar door het lijf gierden. Want ook P.F. Thomèse kon met zijn vaderzoektocht in De onderwaterzwemmer uitstekende papieren voorleggen. Zo heeft de 60-jarige Palmen 21 jaar na de AKO Literatuurprijs voor De vriendschap (1995) weer een grote literatuurbekroning beet.
Noodlottige liefdeshistorie
"Een roman waarin verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan", klonk het over Jij zegt het. Ronkende woorden, zo hoort het in een juryverslag. Maar ze echoden perfect wat eerder ook bij de vaderlandse kritiek rondgonsde over haar bewierookte roman.
In Jij zegt het graaft Palmen diep in de noodlottige liefdeshistorie tussen het dichtersechtpaar Ted Hughes en Sylvia Plath. Palmen pleegde bijna heiligschennis door in haar roman het woord te geven aan de vaak verguisde en overspelige Hughes. Werkt hij met zijn rücksichtlose gedrag de depressies en uiteindelijke zelfmoord op 11 februari 1963 van Plath niet in de hand? Of lag het allemaal net iets genuanceerder?
Palmen schuwt de lyriek niet in haar monoloog van de zwaar geteisterde maar veerkrachtige dichter. "Palmen wordt niet meegesleurd door de modderstroom van roddels en clichés. Integendeel: zij heeft de liefde tussen Hughes en Plath wakker gekust", luidt het nog. "Ze spreekt zijn taal der liefde, vertelt over de prille, schitterende, verliefde tijd, maar ook over de woeste waanzin die in zijn vrouw was gekropen", aldus het juryverslag.
Non-fictie
Palmen, die met De wetten overdonderend debuteerde in 1991, heeft er al een rijke carrière opzitten met romans als Lucifer en Geheel de uwe. Ze schreef ook twee memorialen voor haar overleden geliefden:I.M. (voor Ischa Meijer) en Logboek van een onbarmhartig jaar (over Hans van Mierlo).
In Jij zegt het flirt Palmen opzichtig met de non-fictie, iets wat de jury zeer kon smaken én bij meerdere ingezonden boeken opviel. "De jongste jaren vervagen de grenzen van de roman en het is vaak niet duidelijk waar fictie begint en non-fictie ophoudt." Lezers worden steeds gulziger naar verhalen gebaseerd op ware gebeurtenissen. Connie Palmen past uitstekend in dat straatje. Maar ook zonder die overwegingen was ze huizenhoog favoriet, ook vanwege het stilistisch vertoon in haar roman.
Voor het eerst in twaalf jaar prijkte geen enkele Vlaamse auteur op de shortlist van de Libris Literatuurprijs, die precies evenveel vrouwen als mannen bevatte. Annelies Verbeke (met het veelbezongen Dertig Dagen) en Elvis Peeters (Jacht) leken via hun longlistnominatie aanvankelijk kansrijk. De jury - met aan Vlaamse zijde Margot Vanderstraeten en onder voorzitterschap van Shell-baas Dick Benschop - schudde de kaarten behoorlijk verrassend.
Tijdens de ultieme deliberatie ging het tussen zes Nederlanders: naast Connie Palmen en P.F. Thomèse ook Alex Boogers (Alleen met de Goden), Inge Schilperoord (Muidhond), Thomas Verbogt (Als de winter voorbij is) en (de weliswaar in Antwerpen wonende) Joke van Leeuwen met de historische roman De onervarenen. Voor Palmen wenkt nu een mogelijke dubbelslag: ze prijkt ook nog op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs, de voormalige Gouden Boekenuil. Of haar die stunt lukt weten we pas op 5 juni. Want ook P.F. Thomèse krijgt daar een herkansing
Bron
Dirk Leyman voor demorgen.bes (2016) Libris Literatuurprijs voor 'Jij zegt het' van Connie Palmen(12/05/2016) via (www.humo.be) verschenen op 09/05/2016
Samenvatting artikel
Connie Palmen wint een belangrijke literatuurprijs en heeft de inspiratie vooral uit haar verleden gehaald. Ze is de eerste Vlaamse auteur in 12 jaar dat op die lijst pronkt. Ze staat ook nog op de shortlist voor de fintro literatuurprijs.
Verwerking (collage van al haar boeken)
Bij je bronvermelding staat nergens de datum waarop de artikels verschenen zijn.
BeantwoordenVerwijderen