Mijn leesprofiel

Leesprofiel A
Een roman moet voor jou in de eerste plaats een goed verhaal zijn met veel gebeurtenissen en een duidelijke structuur. Je vindt het belangrijk dat je je kunt inleven in de personages en dat de onderwerpen die in het boek aan bod komen aansluiten bij je interesses of dagelijkse leven.
Het einde van een verhaal moet duidelijk en afgerond zijn. Je verkiest ook boeken met een begrijpelijke taal, zonder al te veel beschrijvingen. Schrijvers met een té literaire stijl en verhalen met veel symbolen en motieven vind je moeilijk en leg je aan de kant. Ook als personages en situaties te vreemd zijn, lees je liever niet verder.
Interpreteren en analyseren is iets wat je eigenlijk enkel doet met boeken die je voor schoolvakken moet lezen. Die vind je soms lastig, zeker als ze in een vreemde taal geschreven zijn. Voor schoolopdrachten vertrek je het liefst van romans met herkenbare onderwerpen en personages. Je vindt het niet erg om creatieve opdrachten bij een boek te doen of je mening over een verhaal te geven, maar je past voor opdrachten die gaan over de motieven, beeldspraak en stijl van het boek. Bij interpretatie- en analysevragen voel je je vaak onzeker.
Lezen is voor jou zeker geen dagelijkse bezigheid. Daarom gaat je voorkeur uit naar jeugdboeken die niet te dik zijn. Als je zelf een boek mag kiezen, dan vraag je vooral advies aan mensen die je goed kent of kies je voor auteurs van wie je eerder een boek gelezen hebt.
Als je in je vrije tijd een boek leest, dan doe je dat om te ontspannen, niet om iets bij te leren. Je leest sowieso eerder weinig; wat fictie betreft, gaat je voorkeur uit naar films of tv-reeksen.
De literatuuropdrachten die in dit boek worden voorafgegaan door en een groen nummer sluiten aan bij jouw leesprofiel.

Deze klopt volgens mij niet. Ik lees liever gedetailleerde en goed beschreven verhalen dan enkel zelfstandige naamwoorden en lidwoorden te lezen. Zo lees ik bijvoorbeeld liever "een witte zachte veer" dan gewoon een veer.
Het is wel waar dat ik graag een structuur heb in mijn verhalen.




Leesprofiel B
Een roman is voor jou interessant als die je aan het denken zet. Je wil via een boek in contact komen met onbekende situaties en problemen en met meningen van andere mensen. Zo kun je je hiervan een beeld vormen. Dat de onderwerpen in verhalen soms wat moeilijker zijn (sociale, historische, pyschologische of morele topics) vind je niet erg.
Een verhaal mag voor jou ook zeker een diepere laag hebben. Op die manier roept een auteur vragen bij je op en kun je zelf op zoek gaan naar de betekenis. Toch mag een schrijver hier niet te ver in gaan: je apprecieert beeldspraak, symbolen en motieven, maar de boodschap moet wel duidelijk zijn. Het stoort je wanneer een boek te veel interpretatievrijheid laat en een einde echt alle kanten uit kan.
De inhoud van een roman is voor jou over het algemeen belangrijker dan de stijl van de auteur. Hij mag een niet-alledaagse taal gebruiken, maar je wilt vooral de structuur van het verhaal kunnen volgen. Je voorkeur gaat dan ook uit naar boeken in je moedertaal die niet overdreven dik zijn.
Uit jezelf lees je - zeker tijdens de vakanties - af en toe een boek. Je kiest dan voor jeugdboeken, maar je staat ook open voor volwassenenliteratuur en onderwerpen die niet onmiddellijk aansluiten bij je leefwereld. Toch mag de leesinspanning niet té hoog worden: een boek dat zwaar is, leg je aan de kant.
Daarom heb je het soms het gevoel dat je tussen twee stoelen valt: aan de ene kant vind je een groot deel van de jeugdboeken te eenvoudig of zelfs kinderachtig, maar langs de andere kant vind je sommige volwassenenboeken overdreven saai en moeilijk.
Je hebt niet echt een uitgesproken voorkeur voor een bepaald soort opdrachten: je geeft graag je mening over verhalen, doet graag creatieve opdrachten en vindt interpretatie- en analyseopdrachten over vertelstandpunt, beelden en motieven niet onoverkomelijk.
De literatuuropdrachten die in dit boek worden voorafgegaan door een bruin nummer sluiten aan bij jouw leesprofiel.

Dit klopt helemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten